Adventní inspirace 2021 - Cviky 1-6

Označovač, oční kontakt, následování ruky, přední na target, platforma, pivot

Adventní inspirace #1 - Označovač

Označovač - signál, který slouží jako informace, že za chování přijde odměna a chování je jím ukončeno.

Může to být kliknutí, písknutí, slovo nebo vizuální gesto - palec nahoru, ukázání nebo bliknutí baterkou, nebo taktilní podnět - dotek či vibrace obojku.

Učí se klasickým podmíněním - nový podnět (např. kliknutí), významný podnět (nejčastěji jídlo - pamlsek). Opakováním se nový podnět stane významným a pes se naučí očekávat po kliknutí odměnu. Mezi kliknutím a pohybem ruky s pamlsky musí být krátká ale zřetelná prodleva. Při podmiňování ("nabíjení klikru") nezáleží, co v danou chvíli zvíře právě dělá (ale zároveň se vám nehodí, aby dělalo něco vyloženě nežádoucího, třeba že na vás štěká nebo skáče).

Odměna po kliknutí následuje VŽDY.

Jak poznáte, že je asociace vytvořená a označovač napodmiňovaný? Poté, co se ozve, tak se pes automaticky otočí ke směru, ze kterého bude čekat, že dostane pamlsek.

Člověk pak při tréninku označuje chování, které chce vidět častěji - používá se v pozitivním posilování.

Pro pokročilé - už máte nějaký označovač podmíněný? Zkuste naučit i další typ, například vizuální nebo taktilní. Postup je stejný jako při učení kliknutí - nejprve nový podnět, pak jídlo.

Adventní inspirace #2 - Oční kontakt

Oční kontakt - v dogdancingu vypadá pěkně, když pes sleduje psovoda. Jednak práce působí skutečně týmově, pes dělá dojem, že ho zajímá, co mu psovod říká, a také je dobré, když věnuje více pozornosti psovodovi než okolí. Jane Messineo Lindquist říká, že pozornost je také chování, dá se tedy zachytit a postupně vytvarovat.

Pro začátečníky - budování hodnoty pro oční kontakt. Začněte tím, že se snažíte zachytit okamžik, kdy se vám pes podívá do očí. Někdy se to snáze řekne, než udělá. Jednak je dobré být v označení dostatečně rychlí (hodí se tedy mít například napodmiňovaný klikr), druhak byste měli být dobří v pozorování, abyste odhadli, jestli se vám pes dívá do očí nebo například na bradu či natočí jen čumák, ale šilhá po pamlscích.

Pár tipů - pokud pes ještě nikdy oční kontakt necvičil a není zvyklý se na vás dívat, co po něm chcete, tak ho můžete na sebe upozornit třeba zamlaskáním nebo písknutím či oslovením. Ale zároveň je dobré pak být připravený včas označit i to, že pes na člověka iniciativně mrkne i bez vyzvání. Může se vám i stát, že se vám pes snažit zavděčit a bude dělat páté přes deváté. Pak můžete začít tím, že budete odměňovat jen klid - jakmile se na pikosekundu zastaví, hned označíte a odměníte. A postupně prodlužujete výdrž. A nakonec se vám hodí, aby bylo jasné, jestli se pes dívá na pamlsky nebo na vás, abyste nechtěně neodměňovali pohled právě na jídlo. Držte ruku s pamlsky trochu stranou, aby bylo jasné, kam pohled psa směřuje. Ale po označení pak klidně můžete nejprve pohnout pamlsky před svůj obličej a teprve odtamtud psa odměnit.

Pro pokročilé - testování hodnoty pro oční kontakt. Nezpustí z vás pes oči, ani když rukou s pamlsky pohybujete? A co když vám pamslky upadnou? Počkejte, až se na vás pes podívá, a pak pomalu rukou pohněte. Pokud stočí pohled, zastavte se na chvíli, dokud se zase nepodívá zpět na vás. Pak pohyb rukou opakujte. Jakmile se psovi podaří udržet pohled na vás, i když se ruka s pamlsky pohnula, označte a odměňte. Když je pes úspěšný u jednoho pohybu, můžete rukou párkrát zamávat, než ho konečně odměníte. Jestliže naopak úspěšný není, tak musíte cvičení zjednodušit. Například mávat rukou bez pamlsků. Pokud zvládne pohyb rukou s pamlsky, zkuste jeden pamlsek upustit. Buďte připraveni ho kdyžtak schovat, kdyby se pes nechal zlákat a nejen, že by ho sledoval, ale chtěl by ho rovnou sníst. Jinak ho opravovat nemusíte, ani mu nic zakazovat, prostě vezměte pamlsek a cvičení zopakujte. Můžete odměnit, jakmile pes od pamlsku odvrátí pohled zpět k vám. Nebo pokud jste podobné cvičení už v minulosti dělali, tak můžete rušivku opakovat, dokud nezaváhá a oči z vás nepustí, i když vám bude na zem padat jeden pamlsek za druhým.

Jak se vám cvičení daří? Dejte nám vědět :-) 

Adventní inspirace #3 - Následování ruky

Naučit psa, aby sledoval vaši ruku a tím se nechal navádět do cviků může být velmi praktické. Zároveň ale člověk potřebuje, aby pes nesledoval jen pamlsky a dařilo se přiměřeně rychle z následování ruky udělat gesto pro daný cvik. Jak tedy na to?

Pro začátečíky - začněte s pamlskem schovaným v pěsti a pěst psovi nabídněte. Jakmile se k ruce přiblíží, označte mu to (kliknutím, slovem) a pěst otevřete, aby si pamlsek vzal. Postupně čekejte, až pes do pěsti strčí čumákem, nebo mu to označíte a odměníte. Zároveň ale označujte dříve, než by vám pes ruku ožužlával nebo po ní hrabal packou.

Po několika opakováních, kdy se zdá, že pes suverénně jde čumákem k vaší pěsti, už psovi nabídněte prázdnou pěst bez pamlsku, označte ťuknutí a odměňte z druhé ruky. Pokud by pes ztratil o pěst bez pamlsku zájem, můžete párkrát střídat, jestli je pamlsek v pěsti schovaný nebo ne, ale snažte se díky označení žádoucího chování postupně dopracovat k tomu, že pochopí, za co pamlsek získá bez ohledu na to, kde momentálně je.

Pro pokročilé - zvládá se pes dotýkat prázdné pěsti? Navádějte ho s ní, aby ji následoval. Rovně, do kruhu... Tím způsobem pak můžete učit i různé cviky. Postupně zvyšujte počet kroků a dobu, kdy pes ruku bez pamlsku následuje.

Adventní inspirace #4 - Přední na target

Targety! Jak je jednou člověk začne používat, už nechce být v tréninku bez nich. Mají tolik využití! Pro naučení triků, pozic, ve fitness, pro odložení, vysílání, práci ve skupině, jako emocionální kotva... Teď se podíváme na target pro přední packy.

Jakou pomůcku potřebujete? Hodí se něco pevného, lehce vyvýšeného od okolního povrchu, aby si toho pes dobře všimnul. Mělo by to být dost široké, aby tam pohodlně vešel obě packy, a nesmí to psovi klouzat! Můžete použít například prkýnko, stoličku nebo obrácenou misku.

Pro začátečníky - nejprve vybudujte hodnotu pro stoupnutí si na target oběma předníma nohama. Stoupněte si tak, že target máte mezi sebou a psem a označte, kdykoli se k němu přiblíží, dá na něj jednu, nebo dokonce dvě packy. Na targetu dejte několik pamlsků za sebou a pak psa uvolněte odhozením pamlsku. Zprvu odhazujte za psa, aby po jeho snězení zase běžel směrem k vám a snadno se na target trefil.

Když se vám bude zdát, že pes dává nohy na target schválně a nemá problém to vymyslet, pamlsek začněte odhazovat i do stran a nechte psa, ať si target v prostoru hledá a zvyká si na něj nastupovat z různých úhlů.

Pro pokročilé - když pes zná pozici na targetu, těší se na něj a očekává za to pamlsky, začněte se postupně od targetu vzdalovat. Po odhození pamlsku si od targetu o krok ucouvněte a když se pes na target vrátí, označte a dojděte mu dát několik pamlsků, aby nemusel z targetu slézat. Odběhnout ho nechte zas až po uvolnění za odhozeným pamlskem. Postupně takhle couvejte víc a víc. Pokud se stane, že se pes na target nevrátí, ale jde k vám, opět na několik pokusů vzdálenost zkraťte, aby byl pes úspěšný, než ji zkusíte znovu prodloužit.

Dále můžete vyzkoušet zastavení v pohybu směrem k vám a vysílání psa na target směrem od vás. Můžete a nemusíte časem přidat i slovní povel.

Adventní inspirace #5 - Platforma

Z targetu na dvě nohy přecházíme ke všem nohám :-) Platforma je výborný pomocník pro učení všech heel i free pozic okolo psovoda nebo pro učení práce na dálku.

Potřebujete mírně vyvýšené prkno, které je alespoň tak dlouhé a široké, aby na něm pes mohl stát ve svém přirozeném stoji (může být i delší, neměl by být o moc širší).

Pro začátečníky - potřebujete nejprve upevnit stoj všemi čtyřmi na targetu. Nechtějte ale uspět hned na první pokus, odměňujte každou packu nahoře a postupně zvyšujte kritéria, dokud si pes nebude stoupat nahoru všemi čtyřmi. Ideální je, pokud mu přední nohy vychází na kraj prkna. V dalším kroku trénujte, aby se pes dokázal na prkno zařadit, i když přichází z různých směrů. A nakonec psa v pozici prokrmujte, mezi pamlsky postupně dělejte prodlevy, abyste budovali výdrž.

Pro pokročilé - když pes umí na target vylézt a zvládá krátkou výdrž, procvičíte si pohyb kolem targetu, a můžete tak trénovat různé heel a free pozice. Zatímco pes stojí na targetu, zařadíte se do pozice a odměníte psa za to, že zůstává na místě.

Adventní inspirace #6 - Pivot

Pivot je v dogdancingu jeden z povinných cviků ve zkouškách. Pes se při něm točí okolo osy procházející mezi předníma nebo zadníma nohama. Ten první případ je častější. Může být ve volné pozici, například čelem k psovodovi, nebo v některé z heel pozic - u nohy psovoda.

Podíváme se teď na základy učení pivotování. Budete potřebovat lehce vyvýšený target, na kterém se psovi bude pohodlně stát a nebude psovi klouzat nebo se s ním nezvrhne. Měl by být už zvyklý na targetu stát.

Pro začátečníky - začněte s tím, že psa několikrát odměníte za pozici předními na targetu. Rozejděte se proti psovi a odměňte jakýkoli pohyb zadníma nohama. Můžete odměnit i v případě, že dá přední nohy dolů, ale ideálně až poté, že vrátí přední nohy nahoru. Časem pochopí, že se mu vyplatí zůstávat nahoře.

Od začátku cvičte pohyb do obou směrů. Když se pes zvládá orientovat na targetu okolo vás a zadními target obchází do obou směrů, zkuste docílit toho, aby se pochyboval i bez vašich kroků.

Nejjednodušší variantou je navádět psa rukou do lehkého otočení hlavy, při otočení hlavy často udělají krok stranou i zadní nohy. Můžete tak docílit celého pivotu kolem dokola, nebo přiřazení se k noze a pivotování u nohy. Zprvu odměňujte každý krok, postupně se můžete propracovat až k celému pivotu.

Pro pokročilé - když pes zvládá pivot na targetu, ať už na přední nebo na zadní, postupně target odstraňte. Používejte něco nižšího, jako je třeba prkýnko, podložka pod konvici nebo postupně kus papíru až značka izolepou na zemi, aby se člověk orientoval v prostoru. Snažte se odměňovat ze začátku často, klidně každý krok nebo čtvrt kruhu, nakonec celý kruh.

Zvládáte pivot v jedné pozici? A v každé pozici?

Pokud máte Facebook, můžete se přidat do skupiny Adventní inspirace psí školy Dancing Dogs 2021.

Pokud Facebook nemáte nebo ho nechcete používat, můžete posílat svoje videa na platformu Padlet, přihlásit se lze přes Google účet nebo tam fungovat i bez přihlášení anonymně - padlet.com/psiskoladancingdogs/adventniinspirace2021.

Sledovat nás můžete i na Instagramu.

Jste tu poprvé?

Máte zájem o trénink u nás? Zavolejte nám nebo napište mail a my se Vám ozveme. Prioritou je pro nás individuální přístup, proto doporučujeme novým zájemcům nejprve individuální konzultaci, kde se vzájemně poznáme, popovídáme si o vašem psovi a o tom, čeho byste chtěli tréninkem docílit. Nakonec se domluvíme, jaký další trénink je pro vás a vašeho psa nejvhodnější. Můžete se ale rovnou přihlásit na naše kurzy nebo jiné akce.