Adventní inspirace 2021 - cviky 13-18

Couvání, mrtvý, mezi, chůze bokem, chůze u nohy, odstraňování pamlsků

Adventní inspirace #13 - Couvání

Couvání pro zkoušky potřebujete se psovodem a v dalších úrovních i u nohy, k psovodovi, samostatně na dálku i do kruhu. Nejčastěji bývá problém s rovným couváním, takže s couváním do kruhu si počkejte, až budete mít spolehlivé samostatné couvání několik metrů rovně. Fungují různé metody, tady se podíváme na couvání s využitím plochého targetu. Hodí se něco typu koberce nebo postačí rozhraní jakýchkoli dvou materiálů (třeba trávník a dlažba).

Pro začátečníky - začněte přechodem přes target a zachyťte a označte okamžik, kdy bude mít pes na targetu zadní nohy. Po několika opakování se při odměně lehce rozejděte proti psovi, aby si lehce couvnul. Ideálně se snažte sledovat pohyb zadních nohou, když couvnou jen přední, může to znamenat, že si pes sedá. Když by si pes sednul, nejprve ho zavolejte do stoje, ze sedu se do couvnutí rozchází špatně.

Postupně psa z targetu zavolejte za sebou a po odměně se lehce rozejděte proti němu, později krok jen naznačujte, a odměňte, když přední nohy docouvají na target. Postupně prodlužujte vzdálenost od targetu, takže pes dělá jeden, dva, tři a více kroků.

Když pes couvá křivě, využijte uličku, třeba prostor mezi linkou a židlemi, gaučem a zdí, podél plotu. Postupně pak uličku rozšiřujte.

Pro pokročilé - z targetu couvání převeďte i do jiného prostředí. Můžete využívat target pro několik prvních pokusů, potom target zmenšete nebo úplně odstraňte a odměňujte dříve, než se pes k targetu dostane. V této fázi už potřebujete nějaký povel, slovní nebo gesto tělem. Zvládne pes couvat, i když změníte svoji pozici, například sedíte nebo ležíte? 

Adventní inspirace #14 - Mrtvý

V dogdancingu potřebujete různé "pózy", cviky, kdy pes zůstává v jedné pozici bez pohnutí. Ve zkouškách první úrovně to mohou být stoj, sed nebo leh, ve vyšších zkouškách pak už pes musí dělat například poklonu, trpaslíka nebo třeba mrtvého psa. Na toho se teď podíváme.

Pro začátečníky - na mrtvého se dá jít různě. Třeba drbáním na břišku, pokud se to vašemu psovi líbí, že se před vámi rozvalí. Další variantou je navádět psa čumákem k rameni, což většinou vede k tomu, že se svalí na kýtu. Odměňujte každý pokrok správným směrem. Postupně zkoušejte jít rukou za lopatku psa, dokud neskončí na boku celý a snažte se ho několikrát prokrmit a skončit uvolněním.

A opakujte, dokud nebude leh na bok plynulejší a odměníte za celý pohyb.

Ideálně cvičte obě dvě strany, i když vám bude většinou stačit jen jedna. Ale na nějaké ošetřování jako třeba stříhání drápů, je užitečné, když si pes lehne na oba boky.

Pro pokročilé - v dogdancingu v pózách potřebujete výdrž a odolnost vůči vašim (tanečním) pohybům. Takže jakmile pes umí pozici zaujmout, na povel nebo na gesto, tak můžete trénovat výdrž.

První krok je, že prodlužujete pauzy mezi odměnami. Potom pohybujete rukou bez pamlsků a pak i rukou s pamlsky. Pak můžete měnit svoji pozici, sedat si, stoupat si, pochodovat na místě, okolo psa nebo ho přešlapovat.

Protože výdrž je pro většinu psů nudná, tak hodně odměňujte a taky často psa z pozice uvolňujte. Kdykoli udělá chybu, že se bez povelu zvedne, tak se o krok vraťte, situaci zjednodušte.

Adventní inspirace #15 - Chůze bokem

Ve zkouškách první úrovně využijete chůzi bokem jen v Musical Dressage a to v libovolné pozici, popřípadě jako synchro cvik do Dances with Dog. Ve vyšších zkouškách ji už budete potřebovat jen více a více.

Pro začátečníky - nejraději učím chůzi do boku se dvěma targety - koberečky nebo třeba dekami. Zprvu jsou blízko u sebe, postupně vzdálenost mezi nimi zvětšujete. Začínáte v pozici čelem k boku psa, rozejdete se proti němu a jakmile ustoupí do strany, označíte a odměníte. Můžete na psa lehce zatlačit, ale vždy mu po jemném kontaktu dejte čas, aby mohl zareagovat.

Cvičte pohyb do obou směrů - až dojdete na jeden target, přejděte si na druhou stranu a pokračujte zpět na první.

Když pes pochopí, že je cílem dostat se na druhý target, postupně zvyšujte vzdálenost mezi targety a také se rovnejte do dalších pozic vůči psovi (čelem, v heel pozici). Vždy měňte jen jednu věc, ne dvě naráz.

Pokud pes jde do strany stylem, který byste si představovali, můžete přidat povel. Pro každý směr potřebujte jiný povel a vždy se řiďte tím, kam jde pes, jestli je to z jeho úhlu pohledu doprava nebo doleva.

Pro pokročilé - ubírejte na svém natáčení tělem, snažte se držet trup rovně a označovat jen ty okamžiky, kdy jde pes zároveň předníma i zadníma a netočí se do strany. Když jsou targety daleko od sebe, můžete odměňovat i mezi nimi a nakonec je tak odstraníte úplně.

Procvičujte i samotnou pozici čelem, popřípadě cvičte i v heel pozicích a to jak přiřazování k noze, tak vytlačování.

Adventní inspirace #16 - Mezi

Pozice a pohyb mezi nohama psovoda nepatří mezi nejelegantnější cviky, umí ale být dost praktické. Pokud je například couvání ve zkoušce v pozici libovolné, můžete ho dělat i v pozici mezi, což bývá často nejjednodušší.

Pro začátečníky - pokud máte k dispozici platformu, můžete ji využít pro první krok. Stoupnete si nad platformu a odměníte psa, když zaujme pozici mezi vašima nohama. Pamlsek mu dávejte tak, abyste podpořili správnou pozici - jeho přední nohy v zákrytu s vašima nohama. Pokud stojí moc vzadu, s pamlskem se natahujte dopředu, pokud si stoupá hodně dopředu, dávejte pamlsek blízko k sobě.

Odměňujte z obou rukou a postupně prodlužujte interval mezi odměnami, takže budujete výdrž v pozici.

Používejte menší (jen na dvě packy) a nižší targety a nakonec cvičte úplně bez targetu.

Pro pokročilé - k pozici mezi nohama přidejte svůj pohyb - pivot na místě, chůzi dopředu, dozadu a do obou stran. Zprvu odměňujte každý krok, postupně můžete navyšovat počet kroků a rychlost svého pohybu.

Adventní inspirace #17 - Chůze u nohy

Když pes zvládá pozici u nohy samotnou, přidejte pohyb.

Pro začátečníky - zopakujte se psem pozici na platformě. Můžete si procvičit přiřazení z různých směrů, oční kontakt i výdrž v pozici.

Dál se vám bude hodit jeden nebo více targetů, dlouhých jako platforma nebo jen pro přední nohy, popřípadě můžete využít dlouhý pruh koberce nebo třeba obrubník u chodníku. Targety mějte umístěné kousek od sebe a rozejděte se z jednoho na druhý, kde se vždy zastavíte a odměníte několikrát v pozici.

Postupně ubírejte na odměnách za zastavení a chůze dělejte plynulejší. Pokud bude mít pes tendence předbíhat a běžet na další target sám, vraťte se na začátek a více odměňujte samotnou pozici.

Snažte se co nejrychleji dostat na nízké targety, aby se pes více díval po vás než pod nohy.

Stejný systém můžete použít pro všechny směry - chůzi dozadu i do stran.

Pro pokročilé - když pes zvládá chůzi samotnou, přidejte rušivky v podobě různých pohybů nohou a rukou. Kdykoli by s tím pes měl problém a udělal chybu, uberte na náročnosti - zmenšete a zpomalte pohyby. Upevněte ty směry, které psovi dělají potíže, a teprve potom přidejte další rušivé prvky.

Adventní inspirace #18 - Odstraňování pamlsků

Podíváme se nyní na to, jak pracovat s pamlsky, nebo lépe řečeno bez pamlsků. Důležité je vysvětlit psovi princip, že pamlsek je možné získat ne proto, že je v danou chvíli přítomný, ale že splní povel.

Pro začátečníky - k tréninku potřebujete signál, který znamená, že je chování u konce a přijde odměna, nejčastěji jídlo. Svým významem se takový signál stane důležitější než pamlsek samotný.

Prvním krokem je proto sebekontrola - pes čeká, na povel, že si pamlsek může vzít. Pokud by si ho chtěl vzít bez povelu, jednoduše pamlsek schovejte a čekejte, až si pes ustoupí. Vždy dodržujte pravidlo, že uvolnění předchází pohybu ruky s pamlskem.

Když pes chápe, že má u pamlsku čekat až na signál, že si ho může vzít, můžete po něm chtít nejprve jednoduché cviky, jako sedni nebo lehni, pak i složitější triky. Pamlsek mu za odměnu můžete dát nebo ho pro něj poslat. Kdykoli by se pes rozhodl, že by si ho chtěl vzít místo splnění povelu, zkuste se k pamlsku dostat dříve a zabránit mu v tom, ale není přímo nutné psa peskovat. Stačí, že se mu nepodaří získat odměnu.

Pro pokročilé - když už spojujete cviky do sestavy, snažte se alespoň některé tréninky vést bez odměn fyzicky u sebe. Místo toho si je můžete rozmístit podél celé taneční plochy a po sérii cviků (dlouhé podle zkušeností a výdrže vašeho psa) se po označení pro odměnu společně se psem rozeběhnout. Snažte se být nepředvídatelní, pokud by pes k odměně utíkal, tak by se mu nemělo podařit ji vzít, až pochopí, že nejrychlejší a nejspolehlivější cesta, jak se k odměně dostat, je dávat pozor na to, co mu říkáte.

Pokud máte Facebook, můžete se přidat do skupiny Adventní inspirace psí školy Dancing Dogs 2021.

Pokud Facebook nemáte nebo ho nechcete používat, můžete posílat svoje videa na platformu Padlet, přihlásit se lze přes Google účet nebo tam fungovat i bez přihlášení anonymně - padlet.com/psiskoladancingdogs/adventniinspirace2021.

Sledovat nás můžete i na Instagramu.

Jste tu poprvé?

Máte zájem o trénink u nás? Zavolejte nám nebo napište mail a my se Vám ozveme. Prioritou je pro nás individuální přístup, proto doporučujeme novým zájemcům nejprve individuální konzultaci, kde se vzájemně poznáme, popovídáme si o vašem psovi a o tom, čeho byste chtěli tréninkem docílit. Nakonec se domluvíme, jaký další trénink je pro vás a vašeho psa nejvhodnější. Můžete se ale rovnou přihlásit na naše kurzy nebo jiné akce.