Adventní inspirace 2021 - cviky 19-24

Klus, serpentiny, sudy, opři, přechody, vánoční sestava

Adventní inspirace #19 - Klus

V dogdancingu je důležité umět rozlišovat různé chody psa. Jednak proto, aby jste dokázali vybrat tempo hudby tak, že odpovídá tempu pohybu vašeho psa. Druhak proto, že ve zkouškách se po vás bude chtít, aby je pes dokázal v určitých cvicích předvést a udržet. Hlavně se to týká zkoušek v divizi Musical Dressage, kde by měl pes u většiny cviků klusat.

Rychlost pohybu psa většinou řídí psovod tím, jak rychle se sám hýbe a co pak u psa odměňuje. U takových zkoušek se pak člověk dost zahřeje, protože se sám dost naběhá. Zkuste se podívat na to, jak se přirozeně pohybuje váš pes a jak reaguje na to, když

  • jdete pomalu,
  • zrychlíte/ zpomalíte,
  • jak se pohybuje v pozici čelem/ libovolné pozici,
  • v pozici u nohy,
  • v kruhu na vnější i vnitřní straně.

U klusu bývá u některých psů komplikací přechod do mimochodu, tady že místo opory o diagonální nohy se pes opírá o obě nohy stejné strany. Někdy to je otázka nezpevněného středu těla, stavby těla nebo dlouhodobého návyku. Zkuste pracovat se svojí rychlostí, ale můžete využívat i různých pomůcek, jako jsou targety, za kterými pes zvedá hlavu, nebo chůze přes kavalety. Pak se také někdy stává, hlavně v pozici čelem, že má pes tendence za psovodem vyskakovat nebo se na něj lepí a šlape mu po nohách. Zkuste pak odměňovat spíše proti psovi, aby si držel odstup, klidně pamlskem na zem, aby se tolik nesnažil dosáhnout na vaše ruce, a hlavně se snažte označit okamžik, kdy se vám pohyb líbí dříve, než tam pes vymyslí něco nežádoucího.

Adventní inspirace #20 - Serpentiny

Serpentiny jsou pohyb, kdy pes vlnovitou dráhu. Podle typu zkoušky je potřeba, aby je pes proklusal nebo se například držel v určité heel pozici. Nejobtížnější je u nich obvykle to, aby pes neměnil svoje tempo pohybu, zejména ve chvíli, kdy by měl celou dobu klusat.

Největší zádrhel bývá v obratech serpentin. Pokud využíváte libovolnou pozici, tak je jedno, jestli jste k psovi čelem, zády nebo bokem nebo pokud v průběhu cviku pozice měníte. Snažte se psa naučit, aby kopíroval váš pohyb, nezkracoval si oblouky, protože v tu chvíli by vypadl z rytmu. Můžete ho například učit, že vám má dobíhat ke vzdálenější ruce.

Pokud se jedná o serpentiny v pozici u nohy, tak se musíte trochu jinak pohybovat, když jste na vnitřní a vnější straně oblouku. Když jste na vnější straně, tak musíte běžet trochu rychleji, protože máte delší dráhu než pes. Když jste na vnitřní, tak vás pes obíhá a musíte si trochu zpomalit, aby s vámi udržel tempo.

Podle velikosti psa také potřebujete dělat velké oblouky - čím větší pes, tím větší oblouk :-)

Adventní inspirace #21 - Sudy

Válení sudů je freestyle cvik, který v základních zkouškách můžete využít v rámci synchronizovaného prvku, jako přechod nebo se vám pak může přijít vhod ve vyšších zkouškách. Je možné, že nejprve budete chtít pořádně upevnit leh na boku samotný.

Pro začátečníky - psa navádějte do lehu, pak do lehu na boku a nakonec pokračujte pohybem rukou za hlavu a hřbet psa, až se pes převalí. Nestažte se o převalení hned napoprvé, odměňujte každý pokrok správným směrem. Pro některé psy může být převalování obtížnější než pro jiné, proto mějte trpělivost.

Dávám přednost tréninku převalování na obě strany hned od začátku. Z ukazování můžete postupně udělat gesto a přidat slovní povel. Každý strana potřebuje svůj vlastní povel, i když do zkoušek byste si vystačili i s převalováním jen na jednu stranu.

Pro pokročilé - když pes zvládá převalování na gesto, můžete se k němu přidat a válet se na zemi také. Aby byl cvik uznaný jako synchronizovaný prvek, měli byste se sudy začínat i končit ve stejnou chvíli se psem. Zvládnete si to načasovat? Hodně zábavy při tréninku :-)

Adventní inspirace #22 - Opři

Cvik opři je možné zařadit mezi pózy, ale využijete ho jen ve zkouškách první úrovně, protože ve vyšších jsou všechny pózy na dálku. Hodí se ale do závodních sestav jak pro práci s rekvizitami, tak pro společné pózy s psovodem v úvodu, závěru i kdekoli jinde v sestavě.

Pro začátečníky - můžete začít s předními na targetu. Všechny fáze s targetem se dají v podstatě vynechat a lákat psa rovnou k opření o vaše tělo, ale pro psa, který má třeba hodně silně zakořeněné, že nesmí skákat na lidi, může být target užitečná pomůcka. Začnete s targetem na zemi a postupně ho dáváte do vyšších a vyšších poloh - na stoličku, vaše kolena, židli... Když pes nemá problém s opíráním se o vás, můžete pracovat na výdrži v opření když sedíte nebo stojíte nebo jste dokonce v pohybu.

Pro pokročilé - můžete trénovat opření o různé části těla nebo rekvizity, zatímco vy i pes jste v různých pozicích. Pes například může stát na zadních nebo sedět, může se opírat o vaše kolena, předloktí, hrudník nebo záda (záleží na tom, jak velkého máte psa a jestli vy stojíte, sedíte nebo ležíte) nebo i rekvizitu. V opření pak pes může dělat cvik "schovej hlavu" - mezi svýma předníma nohama schová čumák pod vaše předloktí, jako by skláněl hlavu v motlitbě. Tématicky se do adventního času hodí :-)

Hodně zábavy při tréninku.

Adventní inspirace #23 - Přechody

Ve zkouškách jsou přechody cviky, které slouží k plynulému navazování ostatních cviků. V sestavách pak slouží k tomu, aby choreografie plynula bez zádrhelů a mezi cviky se nevyskytovala hluchá místa, pes mezi pozicemi přechozel plynule. Více si jich můžete všímat u heelworku, ale u každého cviku je vhodné, aby se tam pes dostal jiným cvikem, že se pes otočkou dotočí k psovodovi, ne psovod ke psovi.

Takovými přechody mohou být otočky, obíhání, krok slalomu nebo podběhnutí pod psovodem, pivot nebo třeba přeskočení psovoda, sud, proplazení se, různé procouvání či obcouvání. Čím originálnější, tím lepší. Cviky nemusí být vůbec dokončené, může pes udělat třeba jen půl otočku nebo naopak oběhnutí a čtvrt. Pro závodní sestavy se pak hodí, když i psovod je v pohybu a nečeká, až pes cvik dokončí, ale otočí se například zároveň s ním (nebo v protisměru), povyskočí či nějak zapózuje.

Na videu pár takových přechodů uvidíte, zkuste se jimi inspirovat a vymyslet ještě další.

Už zbývá poslední den, je to vůbec možné :-O

Adventní inspirace #24 - Vánoční sestava

Poslední video ze série vánočních inspirací je zde. Na dogdancingu je krásné to, že se nekladou meze vaší tvořivosti a vyjádření a můžete dělat, co těší vás, psa i diváky. Můžete vybírat cviky a skládat z nich sestavy tak, aby odpovídaly věku a zkušenostem vašeho psa. Nezáleží na tom, kolik toho umí ostatní, záleží jen na vašem prožitku a zážitku. Dogdancing nemusíte dělat, abyste skládali zkoušky nebo vítězili na závodech, můžete místo toho oslovit děti ve školce nebo obyvatele v domovech pro seniory nebo inspirovat ostatní majitele psů, aby se svými parťáky trávili čas objevováním něčeho nového při společném tréninku.

Najděte si písničku, kterou máte rádi, a cvičte se psem, dokud vás to bude bavit. Jsem si jistá, že o sobě i o svém psovi skrze překonávání výzev zjistíte něco nového :-)

Veselé Vánoce a šťastný nový rok přejí Terka, Káča, Falco, Aygo, Bart, Éowyn a Jůlinka. Těšíme se na další setkávání!

Pokud máte Facebook, můžete se přidat do skupiny Adventní inspirace psí školy Dancing Dogs 2021.

Pokud Facebook nemáte nebo ho nechcete používat, můžete posílat svoje videa na platformu Padlet, přihlásit se lze přes Google účet nebo tam fungovat i bez přihlášení anonymně - padlet.com/psiskoladancingdogs/adventniinspirace2021.

Sledovat nás můžete i na Instagramu.

Jste tu poprvé?

Máte zájem o trénink u nás? Zavolejte nám nebo napište mail a my se Vám ozveme. Prioritou je pro nás individuální přístup, proto doporučujeme novým zájemcům nejprve individuální konzultaci, kde se vzájemně poznáme, popovídáme si o vašem psovi a o tom, čeho byste chtěli tréninkem docílit. Nakonec se domluvíme, jaký další trénink je pro vás a vašeho psa nejvhodnější. Můžete se ale rovnou přihlásit na naše kurzy nebo jiné akce.