Adventní inspirace 2021 - cviky 7-12

Otočky, čelem, obíhání, pozice u nohy, slalom, podávání pacek

Adventní inspirace #7 - Otočky

Otočky patří mezi jedny z nejčastějších dogdancingových cviků, ve skouškách patří hned do několika divizí - u Freestyle v libovolné pozici a ve vyšších zkouškách ve vzdálené pozici, v Heelworku v pozici u nohy v Dances with Dog se řadí mezi synchronizované pohyby.

Pro začátečníky - otočky se nejjednodušeji učí přes navádění. Za pěstí psa lákáte, aby se otočil okolo své vlastní osy. Ideální je, když se při tom drží relativně blízko vás, a začíná a končí ve stejné pozici vůči vám. Začněte pohybem ruky k sobě, pak teprve do strany.

Od začátku dávám přednost tomu, že učím oba dva směry, pro každý směr používám jinou ruku. Ruku pak při navádění postupně odstraníte tak, že ji budete zvedat a z navádění uděláte gesto. Dávejte si ale pozor, aby pes za rukou nevyskakoval, raději zůstaňte u pomalé otočky a odměňujte směrem k zemi.

Pro pokročilé - jakmile pes zvládá otočku jen na gesto, procvičte si ji jako synchronizovaný pohyb. Máte dvě možnosti - můžete se točit stejným směrem jako pes (oba dva po směru hodinových ručiček nebo proti směru hodinových ručiček) nebo se můžete točit zrcadlově (pes po směru hodinových ručiček a vy proti).

Měli byste s pohybem začínat a končit zároveň, aby byl započítaný jako synchronizovaný. 

Adventní inspirace #8 - Čelem

Pozice čelem patří mezi volné pozice, ale častěji než samostatně ji člověk využije k rovnání si psa. Například pro srovnání se v otočkách nebo pro couvání či chůzi bokem.

Pro začátečníky - opět tu využijete platformu. Stoupněte si za její hranu a začněte s tím, že psa necháte na platformu přijít čelem k vám, v pozici můžete několikrát prokrmit. Postupně odhazujete pamlsek i do stran a necháváte psa, aby se na platformu do pozice dorovnal. Poslední fází je, že se dorovná i z pozice za vámi. Zprvu odměňujte i jednotivé kroky, jak pes pochopí, co se po něm chce, tak můžete odměňovat až celé dorovnání se a výdrž v pozici.

Pokud si pes není jistý, jak se dorovnat, tak procvičujte pivotování.

Pro pokročilé - Když má pes pozici dobře zažitou na platformě, procvičte si ji i bez ní. Platformu můžete úplně snížit jen na koberec nebo ji úplně odstranit. Jednotlivé kroky pak zopakujete velmi podobně jako s platformou - necháte psa přicházet čelem k vám, což označíte a odměníte, postupně ho necháte přicházet i ze strany a zpoza vás. Drobné nepřesnosti jsou v prvních pokusech v pořádku, ale velmi rychle byste se měli propracovat k přesnějšímu provedení, pokud ne, tak je dobré se vrátit k platformě, popřípadě si můžete pomoci nízkým targetem jen pro přední nohy.

Adventní výzva #9 - Obíhání

Obíhání kolem psovoda potřebujete do zkoušky do Freestylu a obecně se hodí jako přechod mezi jednotlivými cviky.

Pro začátečníky - obíhání se také dobře učí naváděním. Jednou rukou psa navádíte za záda, druhou ho pak vytáhnete před sebe, kde ho odměníte. Je dobré, když pak odměňujete v různých fázích obíhání, aby pes s pamlskem neměl spojené jen jedno konkrétní místo, ale pokračoval pohybu plynule. Obvykle hned od začátku učím obíhání na obě strany. Postupně z navádění udělejte gesto.

Pro pokročilé - když pes zvládá obíhání, můžete ho postupně dělat složitější a složitější. Zvládne pes obíhání, i když neukazujete? I když se pohybujete? I když sedíte?

Adventní Inspirace #10 - K noze

V dogdancingu je mnoho pozic u nohy. Tady se podíváme na dvě základní pozice u nohy, u levé a pravé, ale stejný postup se pak dá použít i pro ostatní heel pozice.

Pro začátečníky - pro pozici u nohy dobře využijete platformu na všechny 4 nohy. Nejjednodušší máte, když necháte psa, aby na target přišel ve směru, zpoza vašich zad. V pozici ho několikrát odměníte, a pak zase uvolníte odhozením pamlsku za sebe. U nohy by pes měl stát tak, že má svoje nohy v zákrytu s vašimi.

Postupně uvolňujte psa do strany a nakonec i před sebe, takže se pes bude muset dořazovat větší a větší kus vedle vaší nohy.

Cvičte u levé stejně jako u pravé. Pro každou nohu pak budete potřebovat odlišný povel.

Pro pokročilé - když pes zná pozici na targetu a nemá problém se dorovnat z různých směrů, začněte target odstraňovat. Můžete postupně - prkno snížíte na koberec nebo si necháte jen malý target pro přední nohy. Nebo můžete zkusit target odstranit úplně a postupovat při upevňování pozice podobně jako s targetem - nejprve necháte psa, aby přicházel k vám a označíte a odměníte okamžik, kdy stojí vedle vaší nohy. Když to vypadá, že udrží pozici i chvíli bez targetu, můžete uvolňovat i do stran a nechat psa, aby se dorovnával.

Když pes zná obě pozice i bez targetu a na slovní povel, můžete si to otestovat tím, že necháte psa přecházet z jedné pozice do druhé. Kdykoli by se vám zdálo, že jsou pozice nějak nepřesné, můžete se zase vrátit k targetům.

Adventní inspirace #11 - Slalom

Slalom mezi nohama psovoda patří opět mezi základní cviky v dogdancingu, využijete ho ve zkouškách Heelwork to Music a Freestyle a v dalších obměnách i ve vyšších stupních zkoušek. Projití mezi nohama psovoda se také dá často využít jako přechod mezi dvěma různými cviky.

Pro začátečníky - u slalomu je důležité, abyste vždy vycházeli opačnou nohou, než kde je pes, jinak o něj při následujícím kroku zakopnete. Pokud tedy máte psa u levé nohy, děláte krok pravou, pokud je u pravé nohy, vykračujete levou. Začněte jedním krokem a nechte psa, aby vám mezi nohama prošel za pamlskem/ rukou/ hračkou, což označíte a odměníte. Hodí se vám při tom, když projde pod nohou celý, nezasekne se mezi vašima nohama a vy tak můžete pokračovat v dalším kroku. Můžete několikrát zopakovat jeden krok a pak několikrát druhý, nebo rovnou po prvním kroku následovat dalším krokem.

Zprvnu odměňujte každý krok a postupně ubírejte jak na ukazování, tak na pamlscích. Nedělejte ale cvičení jen náročnější a náročnější. Někdy odměňte jeden krok, někdy dva, někdy čtyři, ale pak zase občas odměňte hned ten jeden krok.

Pro pokročilé - i slalom dopředu může mít různě další variace. Například osmičku na místě, kdy pes stále dělá stejný pohyb - prochází mezi vašima nohama a obchází je zvenčí směrem ke špičce nohy. Protože se pro něj jedná o stejný pohyb, klidně můžete použít i stejný povel. Můžete pak z toho udělat i širokou osmičku, kdy mezi jednotlivými projitími mezi vašima nohama uděláte jeden nebo více kroků do strany. Pak můžete dělat i osmičkový slalom, kdy pes jde kolem vašich nohou stále dopředu, ale vy děláte krok dozadu. Takový slalom pak můžete využít ve zkoušce Freestyle 2. úrovně.

Napadají vás ještě další varianty?

Adventní inspirace #12 - Podávání pacek

Pod práci pacek se dají shrnout jakékoli pohyby předníma nebo zadníma nohama psa. Nejčastěji se začíná položením packy na ruku nebo nohu psovoda, pak se cvičí i zvednutí nohy a držení packy ve vzduchu a do vyšších zkoušek pak cvičíte i zvedání packy na dálku.

Pro začátečníky - můžete začít tím, že psovi označíte šlápnutí na nějaký target, třeba víčko od sklenice. Pes se může na target trefit oběma nohama, nebo pokud je dost malý, podaří se vám označit šlápnutí jen jednou packou. Pak si můžete vzít target do ruky a označit, když se pes dotkne packou targetu ve vaší ruce nebo se o to alespoň pokusí. Je dobré hned od začátku trénovat podávání obou pacek a můžete to psovi pomoci rozlišit tím, že pro každou packu použijete jinou ruku.

Ideálně cvičte se psem jak ve stoje, tak v sedě. Pro samostatné podávání pacek je pak dobré, když se vám podaří označit i okamžik, kdy je packa ve vzduchu, aniž by se vás pes dotkl.

Pro pokročilé - snažte se prodloužit výdrž zdvižené packy. Pes by už měl znáš, že se nemusí vaší packy dotýkat, a označením se snažte vystihnout okamžik, kdy je packa nejvýše. Postupně s označením čekejte vždy o nějaký ten zlomek sekundy déle, dokud nebude pes držet packu tak dlouho, než cvik neukončíte označením nebo jiným povelem. Zvládnete to ve všech pozicích - stoj, sed i leh?

Pokud máte Facebook, můžete se přidat do skupiny Adventní inspirace psí školy Dancing Dogs 2021.

Pokud Facebook nemáte nebo ho nechcete používat, můžete posílat svoje videa na platformu Padlet, přihlásit se lze přes Google účet nebo tam fungovat i bez přihlášení anonymně - padlet.com/psiskoladancingdogs/adventniinspirace2021.

Sledovat nás můžete i na Instagramu.

Jste tu poprvé?

Máte zájem o trénink u nás? Zavolejte nám nebo napište mail a my se Vám ozveme. Prioritou je pro nás individuální přístup, proto doporučujeme novým zájemcům nejprve individuální konzultaci, kde se vzájemně poznáme, popovídáme si o vašem psovi a o tom, čeho byste chtěli tréninkem docílit. Nakonec se domluvíme, jaký další trénink je pro vás a vašeho psa nejvhodnější. Můžete se ale rovnou přihlásit na naše kurzy nebo jiné akce.