Adventní inspirace 2021 - organizační tipy

Co, kdy, kde a jak

Vítáme vás v adventním čase. Za psí školu Daning Dogs si pro vás Katka připravila malou dogdancingovou inspiraci pro samostatný domácí trénink.

O co jde

Každý den na našich stránkách v sekci blog najdete krátké video s nějakým trikem nebo dovedností, které se hodí pro trénink dogdancingu. Videa jsou krátká, do dvou minut, aby vám jejich sledování nezabralo více času než samotný trénink. Najdete inspiraci jednak pro začátečníky, ale věřím, že svoje výzvy si najdou i pokročilejší týmy. Převážně budou náplní cviky ze základních zkoušek, tedy různé pozice a chody, otočky, obíhání, práce tlapek a podobně. Nevynecháme ani základy tréninkového rozhovoru, jako je označení, pozornost nebo navádění. A nějaký ten bonus na závěr se taky chystá.

Začínáme 1. 12. ráno, končíme Štědrým dnem.

Co budete potřebovat

Jsem velký vyznavač targetů v tréninku, pomůcek, na které je pes naučený se postavit nebo se jich dotknout či se k nim přiblížit. Určitě se vám bude hodit mít nějaký target na přední nohy - bedýnku, misku nebo stoličku. Pak ráda používám dlouhý target, na který se psovi ve stoji pohodlně vejdou všechny 4 nohy, ideální je prkno, ale dá se využít i nějaký kobereček nebo klidně i venku chodník. A v neposlední řadě za užitečné považuji ploché targety na učení chůze bokem a couvání, takže můžete (ale nemusíte) využít i jeden nebo dva koberečky.

K tomu jako u všeho tréninku budete potřebovat nějaké odměny.

Prostoru nepotřebujete moc, když nebudeme počítat klus rovně nebo v kruhu, pro většinu cviků si krásně vystačíte s prostorem doma v teple.

Kde se můžete účastnit

Můžete se zapojovat pasivně doma nebo aktivně, za což budeme samozřejmě rády, protože budeme vědět, že v tom nejsme samy. Vzájemným sdílením domácího snažení pak můžete dál a dál inspirovat ostatní.

Pokud máte Facebook, můžete se přidat do skupiny Adventní inspirace psí školy Dancing Dogs 2021.

Pokud Facebook nemáte nebo ho nechcete používat, můžete posílat videa na platformu Padlet, přihlásit se lze přes Google účet nebo tam fungovat i bez přihlášení anonymně - padlet.com/psiskoladancingdogs/adventniinspirace2021.

Videa najdete i na našem YouTube kanále, který můžete odebírat, a na Instagramu.

Pár tréninkových tipů

1) Odměna je informace. Chvalte a odměnu dejte za to, co chcete vidět častěji. Čím více odměn, tím více infromací. Čím více informací, tím spíše dojdete k cíli.

2) Soustřeďte se na to, co je dobře. V tréninku mějte jasnou představu, jaké jednotlivé kroky chcete odměnit, neúspěchům předcházejte vhodnou úpravou pomůcek nebo mechanikou tréninku (způsob navádění, podání odměny, načasování označení, celková délka tréninku atd.) nebo neúspěchy ignorujte.

3) Kritéria zvyšujte postupně. Začněte na té úrovni, která bude pro psa srozumitelná. Pokud zjistíte, že jste psa přecenili, neváhejte kritéria zjednodušit. Pokud zjistíte, že jste ho podcenili, klidně je udělejte náročnější. Pokud pes udělá víc, jak dvě chyby v řadě za sebou, určitě cvik zjednodušte. Kritéria zvyšujte jen v případě, kdy se úspěšnost pokusů bude pohybovat okolo 80% (8 úspěšných pokusů z 10ti).

4) Cvičte krátce. Krátce a sladce. Když by se ukázalo, že se se psem absolutně míjíte, lepší je krátké utrpení než dlouhé :-) Po krátkém cvičení bude pes namotivovaný do dalšího pokračování. Ideální délka tréninku vkuse se pohybuje od pár sekund do maximálně dvou minut, pak je dobré si dát pauzu (například si se psem pohrajete). Pokud máte ve zvyku se do tréninku zabrat, můžete se na mobilu nastavit časovač. Neznamená to ale, že jsou dlouhé tréninky špatné! Pokud vás to oba baví natolik, že ztratíte pojem o čase, je to v pořádku.

5) Respektujte při tréninku psa. On vám svým chováním řekne, jestli cvičení rozumí (pokud ano, bude se mu dařit plnit kritéria) a jestli ho baví (pokud ano, bude u vás zůstávat a bude chtít pokračovat). Je dobré každou lekci začít tím, že si řekne o práci. Buď to máte formálně naučené, třeba že zaujme základní pozici nebo se vám podívá do očí, nebo můžete cvičit, když vidíte, že se těší na pamlsky a drží se ve vaší blízkosti. Stejně tak respektujte projevy únavy - jakmile začne váhat, při cvičení zpomalí (nebo naopak začne nabízet páté přes deváté), zastavuje se nebo rozhlíží, říká si tím o pauzu.

6) Nesrovnávejte se s ostatními. Každý má jinou startovní čáru, jinak starého psa, jiné plemeno, věnuje se jiným činnostem, má za sebou jiné zkušenosti. Porovnávejte svoje dnešní já se svým včerejším, s nikým jiným.

7) Pokud vám něco nebude jasné, zeptejte se. Spoustu tréninkových tipů najdete i zde na blogu.

Budu se těšit!

Katka

Jste tu poprvé?

Máte zájem o trénink u nás? Zavolejte nám nebo napište mail a my se Vám ozveme. Prioritou je pro nás individuální přístup, proto doporučujeme novým zájemcům nejprve individuální konzultaci, kde se vzájemně poznáme, popovídáme si o vašem psovi a o tom, čeho byste chtěli tréninkem docílit. Nakonec se domluvíme, jaký další trénink je pro vás a vašeho psa nejvhodnější. Můžete se ale rovnou přihlásit na naše kurzy nebo jiné akce.