Co pro psa znamená přivolání

aneb jak rádi zvedáte telefony?

Aby byl povel považovaný za naučený, měl by tradičně splňovat následující kritéria (podle Karen Pryor):

  • když se objeví povel, následuje po něm dané chování (zavoláte na psa a pes přijde),

  • po daném povelu se žádné jiné chování neobjeví (zavoláte na psa a ten si třeba nesedne nebo nelehne),

  • dané chování se neobjevuje po jiném povelu (když psovi řekněte, aby se zastavil na místě, tak k vám místo toho nepřijde),

  • dané chování se bez povelu neobjevuje (když na psa nevoláte, tak nechodí) - tohle pravidlo u některých přirozeně se vyskytujících chování funguje dost špatně (třeba u povelu na pelíšek je trochu nefér chtít po psovi, aby si tam mohl lehnout, jen když mu dáte povel).

Na jednom semináři to Gabby Harris aplikovala na lidské chování "přijmutí hovoru zvonícího telefonu". Předpokládám, že všichni, kdo čtete tento článek, také znáte telefony a umíte telefonovat, tedy se dá chování považovat za "naučené". Podle kritérií Karen Pryor by tedy mělo platit, že:

  • když telefon zvoní, příjmu hovor,

  • když telefon zvoní, nic jiného, než přijmutí hovoru nedělám,

  • nesnažím se přijmout hovor, když pípne příchozí zpráva,

  • nesnažím se přijmout hovor, když telefon nezvoní.

Skutečně všichni zvednou telefon, když zvoní, i když to chování "umí"? I při řízení auta, uprostřed pracovní porady nebo ve sprše?

Je dobrý důvod, proč je zde na stránkách telefonický kontakt jen na Terku. Já vám třeba telefon nezvednu. Odpovím vám na zprávu či mail, ale telefon ne. I když mě to učili odpovídat na telefony už jako dítě. Nerada řeším věci po telefonu a u neznámých čísel nikdy nevím, jestli me někdo nebude otravovat s "výhodnou nabídkou". Mně prostě pište.

Ale i pokud patříte do té skupiny lidí, která zvedne i cizí číslo, možná máte někoho, jehož hovorům se také vyhýbáte. Třeba máte nějakou tetu, která volá, jen když si chce na něco postěžovat. Nebo kamaráda, co se ozve, jen když od vás potřebuje nějakou laskavost. Jak moc rádi budete zvedat telefony jim?

Když jsem jako účastník absolvovala svůj první přivolávačský kurz, uvědomila jsem si, že právě o tom to je. Že se pes neučí, že MUSÍ přijít na přivolání. Ale že mu skrze hry dávám důvod, aby na přivolání přijít CHTĚL. Učím ho, že já jsem ten, kdo je v okolí nejzajímavější a nejzábavnější a když přijde, pokud ho volám, tak se může určitě těšit na nějakou skvělou odměnu.

Jestli byste chtěli od svého psa reakci, když ho voláte, můžete se přidat do naší výzvy "Cesta ke spolehlivému přivolání". První týden zdarma najdete zde.

Jste tu poprvé?

Máte zájem o trénink u nás? Zavolejte nám nebo napište mail a my se Vám ozveme. Prioritou je pro nás individuální přístup, proto doporučujeme novým zájemcům nejprve individuální konzultaci, kde se vzájemně poznáme, popovídáme si o vašem psovi a o tom, čeho byste chtěli tréninkem docílit. Nakonec se domluvíme, jaký další trénink je pro vás a vašeho psa nejvhodnější. Můžete se ale rovnou přihlásit na naše kurzy nebo jiné akce.