Jste Hitler nebo hipík?

Od delfína ke psovi a zpátky k člověku

Gabrielle Harris je trenérka zvířat, která žije a pracuje v Jihoafrické republice. Potkal se s ní František Šusta a přizval jí do Čech, nejprve na konzultace do zoologické zahrady, a pak i na četné akce pro pejskaře, teoretické i praktické. Gabby má jedinečný komplexní pohled na trénink zvířat, který chápe jak podle definic a moderních vědeckých poznatků a přístupů, tak s přesahem do roviny vztahů a spiritualismu. A oklikou se tak zase člověk dostane k základním přírodním principům, které ovlivňují naše emoce i chování. Napsala knihy, které každému doporučuji k přečtení - Dotkni se zvířecí duše a Od delfína ke psovi a zpátky k člověku. Druhá v pořadí je psaná jako takový pracovní sešit, příručka pro etickou komunikaci se zvířaty. V každé kapitole najdete úkoly a cvičení a spoustu námětů k zamyšlení. Na začátku roku jsme si jí vybrali pro čtenářský klub a věnovali jí tři měsíce - "online kurz" je stále ještě přístupný, i zpětně a zdarma.

Jestli je někdo Hitlerem nebo hipíkem je samozřejmě zjednodušení, ale díky charakteristickým vlastnostem daných osobností vám to může pomoci všímat si, jestli máte nějakou stále stejnou strategii, ke které se při potížích v tréniku automaticky uchýlíte. Nejprve si položte následující otázky a na každou odpovězte "ano," "možná/ někdy" nebo "ne". Za "ano" si počítejte jeden bod, za "možná/ někdy" dva a za "ne" tři body.

1) Držíte se při vaření receptu?

2) Máte oblečení ve skříni seřazené podle barev?

3) Štve vás, když se vám nedaří?

4) Oblékáte se podle dané příležitosti?

Sečtěte si body. Pokud máte 4 - 6 bodů, jste Hitler. Pokud máte 7 - 9 bodů, jste šťastlivec. A pokud 10 - 12, tak jste hipík. Vlastnosti jednotlivých osobností najdete ve videu:

Co je ještě zajímavější, jednotlivé osobnosti se liší nejen v reakci na stresovou situaci, ale vůbec mají sklony k určitému stylu práce:

HITLER ŠŤASTLIVEC HIPÍK
požaduje motivuje nevměšuje se
méně aktivní aktivní tak akorát přehnaně aktivní
při tréninku je předvídatelný trénuje úměrně situaci při tréninku je nepřídvídatelný
uvízne na místě postupně postupuje je vrtkavý
má vysoká očekávání je vnímavý má nepředvídatelná očekávání
řídí se hlavou je empatický řídí se emocemi
vypadá více než sebejistý je sebejistý je nejistý
je pyšný je skromný má odmítavý postoj
zaměřuje se na cíl drží se zábavy po cestě k cíli má sklony antropomofrizovat

(HARRIS, Gabrielle. Od delfína ke psovi a zpátky k člověku. Plot, 2017, s. 210. ISBN 978-80-7428-314-7.)

Na tréninku se zvířaty je dobré to, že nás drží v přítomnosti a pokud se nám daří, jsme nejvíce jako šťastlivci. Až když narazíme na problém, tak se může objevit Hitler nebo hipík. Hitler například může po psovi chtít, aby na vodtíku netahal, má jasnou představu cíle a je přesvědčený, že postup, který zvolil by měl fungovat, a není mu jasné, proč to zvíře tedy nedělá. Hipík taky může chtít, aby ho pes na vodítku netahal, ale váhá, jestli zvolil správný postup a jestli je vůbec fér, mít na zvíře takové požadavky, chvíli ho odměňuje za správné chování a za chvíli zase přeskočí k jiné metodě. "Bude to tak, jak jsem řekl" nebo "to zvládne" jsou fráze, které víc používá Hitler, zatímco "tak to necháme být, zas na tom tolik nezáleží" a výmluvy "dneska už je vedro/ cvičí moc dlouho/ je přejezený pamlsky/ je to moc těžké prostředí/ je unavený po cestě" používá hipík. Byť mohou být zmíněné skutečnosti relevantní k okolnostem, nevztahují se k řešení. To můžete hledat u Šťastlivce, v prostředním sloupci tabulky. Aneb hledat zlatou střední cestu, rovnováhu, nedělat ani moc, ani málo, prostě "tak akorát". Tak krásně jednoduše to zní a tak obtížně se toho dostahuje! Ne nadarmo Bob Bailey říká, že trénink je jednoduchý, ale ne snadný.

Já jsem kupříkladu více na hipíkovské straně, ale v některých situacích se přistihnu, že si pohitlerovsku dupnu nohou, že to prostě bude podle mého a nazdar. Jako teenager jsem rozhodně byla umanutý malý Hitler! Ale jak léta a snad i zkušenosti přibývají, více se dostávám k tomu šťastnému středu. A co vy, co vám vyšlo? A poznáváte se v charakteristice? Nemusíte odpovídat hned, pozorujte svoje tréninky a poslouchejte fráze, ke kterým se nejčastěji uchylujete. Dejte pak vědět, jaké poznání vám to přinese.

Jste tu poprvé?

Máte zájem o trénink u nás? Zavolejte nám nebo napište mail a my se Vám ozveme. Prioritou je pro nás individuální přístup, proto doporučujeme novým zájemcům nejprve individuální konzultaci, kde se vzájemně poznáme, popovídáme si o vašem psovi a o tom, čeho byste chtěli tréninkem docílit. Nakonec se domluvíme, jaký další trénink je pro vás a vašeho psa nejvhodnější. Můžete se ale rovnou přihlásit na naše kurzy nebo jiné akce.