Seminář s Jane Killion 2014

V roce 2014 Českou republiku navštívila trenérka Jane Killion, autorka knihy Jak trénovat nemožného psa.

Americkou trenérku Jane Killion jsem už dlouho sledovala skrze články v agility časopisu Clean Run, kde radila, jak nenásilně s pomocí zásad klikr tréninku pracovat se psy, kteří poslouchání psovodů nemají přirozeně v povaze a je s nimi potřeba pracovat promyšleně. Když pak byla pozvaná jako přednášející na seminář do České republiky, aktivní účast s Aygem jsem si nadělila k narozeninám. Nedávno jsem náhodou narazila na videa z praktických tréninků a přišla mi natolik zajímavá, že by byla škoda si je nepřipomenout.

Už ani nevím, co jsem chtěla původně trénovat. Podle pomůcek, které jsou pak na videu vidět odložené u zdi, jsem chtěla poradit nejspíše s agility, ale k tomu jsme se ani nedostali. První lekce měla něco společného s krabicí, možná jsme si chtěli procvičit "101 triků s krabicí", hru na rozvíjení kreativity a iniciativy v nabízení chování. Ale ukázalo se, že Aygo se v cizím prostředí bojí a nechtěl opustit svoje bezpečné místo, svoji látkovou boudičku, na kterou byl zvyklý z domova a ze všech tréninků. Co s tím? Se strachem pracovat násilím nemá smysl. A tak jsme se zaměřili na to, s čím bylo možné se někam posunout - cvičili jsme v boudičce a postupně se snažili dostat i do volného prostoru.

V další lekci už byl Aygo klidnější, tak jsme postupně zvyšovali kritéria - vylézání celým tělem mimo boudičku, postupné kroky do prostoru.

Pak už jsme zvládli v prostoru chodit, zatímco se na mě dokázal soustředit, odměňovat i mimo boudičku, aniž by měl potřebu se pořád vracet, i když se tam pořád vracel na restart před dalším delším opakováním.

Nakonec jsme se propracovali i ke cvičení různých triků z dogdancingu, kdy se dokázal stavět zády k obecenstvu i boudičce.

Co na tom je, že? Vylézt z boudičky, udělat pár kroků v prostoru, kdo by to nezvládl? No, my jsme to na začátku nezvládli. Museli jsme se k tomu procvičit postupně. Člověk za ty roky úplně zapomene, že když jsme s Aygem začínali závodit v dogdancingu i agility, tak se mi na place běžně začuchával, nedával pozor nebo rovnou utíkal za ostatními psy a hlavně fenami. Chtělo to čas, trénink a hledání správné motivace a porozumění, abychom mohli závodit tak, jak jsme nakonec závodili -  s chybami, ale s pozorností. Za fenami sice pořád uměl utéci, ale až když překonal poslední překážku :-D

Ještě jedna věc mě na tom zaujala - že i u dalšího psa řeším v podstatě podobnou výzvu, strach z cizího prostředí, potřebu kontroly. Tak to v životě chodí, když nějakou lekci nepochopíte, tak se vám bude v životě opakovat. Naštěstí mám videa, která mi mohou pamět osvěžit.

Takže kromě opakování stresového trojúhelníku mám ještě jedno poučení - natáčejte si tréninky, pište si tréninkové deníky, vracejte se k poznámkám ze seminářů. Nikdy nevíte, kdy vám přijdou vhod.

Slyšeli jste už o programu Puppy Culture, který propaguje Jane Killion? Štěně můžete nejlépe ovlivnit a připravit na budoucí fungování ve společnosti během prvních dvanácti týdnů života. Pokud jste chovatelé, podívejte se, co můžete se svými svěřenci podnikat, než je předáte novým majitelům, a co jim můžete do budoucna doporučit, aby mohli žít v lidské smečce v harmonii. Pokud jste majitelé, podívejte se, jak se můžete připravit na nového chlupáče a efektivně využít prvních dnů a týdnů, které bude štěně v novém domově. Podle toho, jak moc se chovatel štěnětům věnuje, také poznáte, jestli se jedná o chovatele, pro kterého je pohoda štěňat důležitým kritériem.

Jste tu poprvé?

Máte zájem o trénink u nás? Zavolejte nám nebo napište mail a my se Vám ozveme. Prioritou je pro nás individuální přístup, proto doporučujeme novým zájemcům nejprve individuální konzultaci, kde se vzájemně poznáme, popovídáme si o vašem psovi a o tom, čeho byste chtěli tréninkem docílit. Nakonec se domluvíme, jaký další trénink je pro vás a vašeho psa nejvhodnější. Můžete se ale rovnou přihlásit na naše kurzy nebo jiné akce.