Trénink je rozhovor

Přednáška Františka Šusty podle stejnojmenné knihy

Je přesné tvrzení, že přednáška navazuje na knihu, u některých příkladů jsou i odkazy na příslušné stránky. Nedokážu říci, jestli je lepší mít před přednáškou knihu přečtenou, protože jsem to ještě nestihla, ale na škodu to určitě nebude. Vůbec bych každému doporučila, aby šel na přednášku už se znalostí v základních termínech tréninku pozitivním posilováním, aby se pak mohl soustředit na jemné nuance principů, o které se s námi František dělí. Ideální je úvodní seminář a pak některý z besedoseminářů. Jestli jste neměli možnost žádný z předchozích přednášek a besedoseminářů navštívit, doporučuji knihy Svého psa nestřílejte od Karen Pryor nebo Touching Animal Souls od Gabriielle Harris.

Celá přednáška je rozdělená do čtyř kapitol - Odměny, Bridge, Chování a Podněty. Co to je odměna a co to je posilovač, jak a proč ovlivňuje chování a jak toho může člověk využít. Také to, že i když se člověk snaží trestům vyhnout, nevědomé a nezamýšlené tresty stejně budou na chování psa působit. Nicméně pozitivní posilování má mnoho možností odměn, může je využívat i jako jackpoty nebo lepší odměnou ocenit obtížnější výkon. Zopakovali jsme si, jaké jsou rozdíly mezi terminant a keep going bridge, a že zatímco my se můžeme snažit naučit komunikovat se psem prostřednictvím plastové krabičky s plíškem, pes si spíš může hlídat ruku v pamlskovníku, pokud nejsme dostatečně šikovní a pozorní. Chování si pes může osvojit nejen skrze známé klasické a operantní podmiňování, ale i prostřednictvím učení vhledem nebo nápodobou. A také to, jak se zvíře chování naučí, má velký vliv na podobu toho chování, něco z toho je výhoda, něco může být nevýhoda, záleží na tom, co zrovna očekáváme. A podněty, to není jen naučení povelů (i když o nich také), ale o mnoha signálech od psovoda ke psovi a naopak. Například když vám pes řekne: "ten cizí člověk je už dost blízko, jestli se ještě přiblíží, tak to budu muset řešit." Stejně tak vy psa můžete informovat: "Teď sem přijde cizí pes, ale nemusíš se toho bát, já to mám pod kontrolou a jsou tu k dispozici pamlsky za klidné chování." Protože trénink je rozhovor.

A i když se na přednášku v nejbližší době nedostanete, kupte si knížku a přečtěte si ji. Nemusíte se bát suchopárné terminologie a pouček, že trénink je věda, protože všechny principy jsou šikovně ukázány na situacích, se kterými se každý z nás setkává. Naopak se můžete těšit na laskavé vyprávění o chytrosti psů a úsměvné postřehy o naší vlastní... občasné nedůvtipnosti. Myslím, že by František měl na seminářích přestat tvrdit, že psům nerozumí, protože svými slovy i činy dokazuje, že psům i psím lidem rozumí více než dobře.

Akce Františka Šusty najdete na jeho webu www.treninkjerozhovor.cz.

Stáhněte si přihlášku zde.

Jste tu poprvé?

Máte zájem o trénink u nás? Zavolejte nám nebo napište mail a my se Vám ozveme. Prioritou je pro nás individuální přístup, proto doporučujeme novým zájemcům nejprve individuální konzultaci, kde se vzájemně poznáme, popovídáme si o vašem psovi a o tom, čeho byste chtěli tréninkem docílit. Nakonec se domluvíme, jaký další trénink je pro vás a vašeho psa nejvhodnější. Můžete se ale rovnou přihlásit na naše kurzy nebo jiné akce.