Nahlédnutí do Jůlinčiny štěňátkovské výzvy

Jak to vypadá ve výzvě

Pomalu nám končí zářijová fáze Jůlinčiny štěňátkovské výzvy a vrhneme se na další úkoly v říjnu a v září. Zatím jsme pracovali na tom, aby se naše štěňátka (nebo i starší štěňátka) těšila na trénink s námi, protože mohou očekávat pamlsky nebo hry, reagovala na oslovení a přivolání zájmem a přiběhnutím, nechala se obléct do obojku a postoje, zvykala si na chůzi na prověšeném vodítku, držela se v blízkosti psovoda, uměla odpočívat na pelíšku a v kleci, rozuměla tomu, kdy je potřeba ignorovat okolní rušivé vlivy. Stejně tak jsme se domlouvali na tom, aby si zvykala na dotyky všude na těle a svoje tělo si uvědomovala a uměla s ním zacházet. Prostě od každého něco, hodně legrace při tréninku, ale taky trochu práce na soustředění a sebekontrole.

Proč trénovat online? S koronakaranténou to nemá nic společného. Já s tím začala především ze zvědavosti. Jak se z České republiky dostat k trenérce z Kanady? Dneska mám své oblíbené trenéry od Aljašky po Kalifornii, o Evropě nemluvě, kvůli online kurzům pro psy si opakuji francouzštinu. Někdo si dojede na pár hodin tréninku z Prahy do Ostravy, někdo to nedá ani na druhý konec Prahy (což se tedy nedivím, já cestuji napříč Prahou často a vždycky nerada). Díky online kurzu se dostanete k informacím, které by se jinak získávaly mnohem obtížněji.

Online zdroje mám ráda i jako doplněk ke kurzům naživo. I když člověk ví, že by si při tréninku měl dělat poznámky a psát tréninkový deník, naživo v reálu, když posloucháte instrukce trenéra a soustředíte se na to, abyste měli klikr, pamlsky a hračku po ruce, sledovali svého psa a ostatní psy a ještě u toho něco dělali, to je pěkná makačka na bednu. V kombinaci s teoretickými poznámkami přístupnými i z domova jedna starost opadá. Zároveň můžete v klidu s trenérem zkonzultovat situace, které vás potkávají v domácím prostředí, a napsat mu ve chvíli, kdy vás otázka napadne, nemusíte čekat až na trénink a riskovat, že na ni zapomenete nebo že na její řešení nebude čas a prostor.

Zároveň člověku pomáhá v udržení si předsevzetí motivující prostředí a komunita. Když u ostatních vidíte, že dané postupy mají výsledky, ale i když vidíte, že jsou vystaveni podobným překážkám, jako vy, a společně se můžete podporovat v jejich překonávání. Inspirující skupina je polovinou úspěchu. Proto také v našich výzvách získá ocenění každý tým, který svou prací posouvá jak sám sebe, tak i ostatní.

To je také jeden z důvodů, proč vznikla Jůlinčina štěňátkovská výzva. Sice se s Terkou vídáme tak jednou do měsíce, ale trénink by měl mít frekvenci blížící se každodennosti. Dva měsíce máme za sebou a rádi přivítáme další týmy, které by chtěly utužovat svůj vztah se psem. Štěňátkovský věk není podmínkou, i starý pes se rád učí novým kouskům.

Jak výzva vypadá a co v ní najdete?

Výzva probíhá na platformě Google Classroom (instrukce a videa k úkolům) a Padlet (prostředí pro posílání videí vašich úkolů, dotazů a komentářů k nim. Nepotřebujete tedy žádné sociální sítě, jen účet registrovaný u Google. Obojí funguje jak na PC, tak je možné si je prohlížet v telefonu.

Každý lichý týden dostanete šest úkolů zaměřených na různé aspekty života se psem - se psanými instrukcemi a ilustrativním videem. Proč šest? Jeden na každý den a neděle vám zůstane volná. Ale můžete si trénovat, kdy chcete - všechno v jeden den nebo jen o víkendu nebo jeden týden a druhý si dát pohov. Samozřejmě je nejefektivnější, když člověk cvičí krátce, ale často a pravidelně. Proto za každý splněný úkol můžete získat dva body - pokud potrénujete každý úkol alespoň dvakrát.

Každý lichý týden také dostanete nějaký "bonusový" úkol. Něco si vyzkoušet, nad něčím se zamyslet. Bonusové úkoly slouží ke zpestření tréninku nebo ho mají doplnit.

Kromě zadaných úkolů a bonusových úkolů by každý měl pracovat na svých vlastních cílech. Každý pes je jedinečný a stejně tak každý tým. Vyberete si, co je pro vás aktuálně priorita - triky, nosework, agility, spolupráce na ošetření, zlepšení fyzičky, porozumění signálům psa… Fantazii a vlastní iniciativě se meze nekladou.

Co všechno jako účastník potřebujete?

Logicky přístup na internet, alespoň občas. Účet na Google - stejný jako je do Gmailu, YouTube, na Drive nebo Google Photos. No a taky čas, abyste si mohli úkoly v klidu projít, čas na trénink s vlastním psem a nejlépe i čas podívat se, jak cvičí ostatní. Pro diváckou účast to stačí.

Jako aktivní účastník potřebujete samozřejmě psa, odměny pro něj, prostor a čas na trénink pár minut denně. Dále nějaké natáčecí zařízení. Dneska k tomu stačí chytrý telefon, kolikrát má lepší kameru než kdejaký foťák. Nepotřebujete nutně stativ, i když to je praktické, stačí mobil opřít o nějaký sloupek nebo ho třeba vložit do hrníčku či kelímku. Upravit video můžete buď přímo v galerii nebo existuje několik aplikací zdarma. Video se pak dá nahrávat přímo do Padletu, nebo ho můžete nahrát například na YouTube a sdílet odkaz.

Dále potřebujete věci, které obecně potřebujete pro trénink - odměny, obojek, vodítko, klec nebo lehátko či jiný pelíšek a pár targetů - krabice, knížky či jiné pomůcky, na které si pes může stoupnout.

Každý účastník, který cvičil dostatečně často, se na konci měsíce vždy může těšit na kokardu na památku a drobný dárek pro psa. Za srpen to byla protihltací miska a za září zase hadi na čuchací hrátky.

Zajímá vás, jak úkoly vypadají? Můžete se podívat na ukázky na našem YouTube kanále. Můžete se ještě přidat na říjen a listopad a pokud byste se obávali, že bez prvních dvou měsíců vám budou chybět základy, protože některá cvičení na sebe navazují, můžete se na ně i zpětně přihlásit jako diváci. Propozice a přihlášku najdete v našem Kalendáři akcí.

Jste tu poprvé?

Máte zájem o trénink u nás? Zavolejte nám nebo napište mail a my se Vám ozveme. Prioritou je pro nás individuální přístup, proto doporučujeme novým zájemcům nejprve individuální konzultaci, kde se vzájemně poznáme, popovídáme si o vašem psovi a o tom, čeho byste chtěli tréninkem docílit. Nakonec se domluvíme, jaký další trénink je pro vás a vašeho psa nejvhodnější. Můžete se ale rovnou přihlásit na naše kurzy nebo jiné akce.